**Simple Interest Calculation**

**Dollar Amount x Interest rate x Length of Time (in years) = Amount Earned**

** ***Example*

- If you had $100 in a savings account that paid 6% simple interest, during the first year you would earn $6 in interest.

** ****$100 x 0.06 x 1 = $6**

At the end of two years you would have earned $12.

The account would continue to grow at a rate of $6 per year, despite the accumulated interest.

**Compound Interest Calculation**

Interest is paid on original amount of deposit, plus any interest earned.

** ****(Original $ Amount + Earned Interest) x Interest Rate**

**x Length of Time = Amount Earned**

** ***Example*

- If you had $100 in a savings account that paid 6% interest compounded annually, the first year you would earn $6.00 in interest.

** ****$100 x 0.06 x 1 = $6**

**$100 + $6 = $106**

With compound interest, the second year you would earn $6.36 in interest.

The calculation the second year would look like this:

**$106 x 0.06 x 1 = $6.36**

**$106 + 6.36 = $112.36**

### Like this:

Like Loading...

## One thought on “How simple and compound Interest are calculated”